Handikapvennlig

Om regionen

Veien til en egen feriebolig i utlandet kan være humpete og vanskelig. Men i Murcia fant Vilde Stener Hansen og familien det de drømte om.

Tekst: Tom Erik Andersen

For ett år siden satt familien fra Gran på Hadeland hjemme på hytta. De vurderte å bygge et anneks, og snakket om ulike løsninger. Til slutt falt de ned på det mest åpenbare.

Hvorfor bygge på hytta når vi kan kjøpe et sted i utlandet?

– Som andre i samme situasjon hadde vi erfart hvor vanskelig det er å dra på ferie med rullestol. Det krever mye forberedelser. Du vet aldri hvor godt omgivelsene egner seg, og du kan lete deg i hjel etter informasjon. Derfor begynte vi å søke etter noe vi kunne kjøpe, forteller May Britt Hansen.
– Først tenkte vi oss Frankrike, røper ektemannen Lasse Stener Hansen.
Tre ganger hadde familien leid det samme feriehuset noen mil sør for Toulouse. De hadde vært nok til å forelske seg i landet, i landskapet og ostene. Men søkene på Finn.no endte med visningstur til Spania.

Har formidlet mange ferieboliger

Wheelchair 2 beach.jpg– Vi kjente verken Costa Calida eller fastlands-Spania fra før, men dro nedover fordi vi hadde sett et hus vi likte. Det lå absolutt ikke slik vi håpte.  Villaen var fin, men omgivelsene fristet ikke. Terrenget var bratt og uegnet, bebyggelsen rundt var uferdig. Så hva skulle vi gjøre?
Svaret ga seg selv. Når de først var kommet, kunne like gjerne se på flere alternativer. Og det var slik de kom i kontakt med megleren Tom Wergeland i Wergeland & Partners. Som fastboende i Murcia har Vestfold-mannen formidlet ferieboliger til en lang rekke nordmenn i regionen, de fleste av dem på Mar Menor Golf Resort noen kilometer opp fra stranden i Los Alcázares. Det var også hit han kjørte Stener Hansen-familien, som ikke ble like overbevist ved første øyekast.
– Da vi kjørte opp foran det staselige Intercontinental-hotellet, så vi på hverandre og tenkte det samme. Dette er ikke vår stil, dette er for fint for oss, forteller Lasse.
Men gradvis skulle de danne seg et annet inntrykk av den innholdsrike resorten. Størrelsen på anlegget imponerte. Tilgjengeligheten for Vilde og rullestolen var god.  Matbutikken, flere restauranter og paddle-tennisbanene var kort vei unna. Det flotte hotellet hadde innendørs svømmebasseng, spa og treningssenter. På strendene i Los Alcázares ble de tatt imot av både hjelpemidler og hjelpere. Og Middelhavet blinket forlokkende.

IMG_7655.jpgStrandområder imponerte

– Strandområdene var noe av det som imponerte oss mest, forklarer ekteparet.
Mar Menor, det lille havet, ligger langgrunt til innenfor La Manga-stripen, som strekker seg 25 km på tvers der ute. Hit kom også de gamle romerne for å hente seg inn etter harde slag. Det salte og mineralrike sjøvannet er flere grader varmere enn Middelhavet utenfor.
– På det meste er det 6-7 graders forskjell, og du trenger ikke akkurat å være bekymret for blodomløpet i beina. Her har både naturen og menneskene tilrettelagt forholdene for rullestolbrukere. Handikap-plassene på parkeringen er mange og blir respektert. Toalettene er rene og godt vedlikeholdt. Så det er enkelt å ha en fin strandopplevelse selv med rullestol, sier Lasse.
Rampene lå klare. Utstyr kunne de låne. Hjelperne var bare å spørre. I løpet av kort tid trillet Vilde ut i vannet i en av de spesialbygde stolene. Og snart så familien Stener Hansen etter den rette boligen.
– Det fine været. Den korte veien til bassenget. Den gode kyllingen på puben. Det fine, flate området jeg kan pigge rundt på. Det er nok det jeg setter mest pris på, sier Vilde selv.

God tilgjengelighet

For den første sommeren på familiens nye feriested har så absolutt gitt mersmak. Om morgenen, før de første barnefamiliene hopper uti, trener Vilde i bassenget. Når de siste solstrålene sveiper over hustakene og golfbilene igjen er satt til lading , pigger hun seg en tur på de småkuperte golfveiene. Gjerne sammen med kjæresten Kim André Støvind eller barndomskameraten Åsmund Tørring, som bor i naboblokken.

128.jpg– Vi valgte å bo på bakkeplan fordi vi ønsket det, men det er heis her og god tilgjengelighet, så vi kunne også bodd på toppen, sier mamma May Britt.
«Passe» avstand til et basseng, ikke for langt, ikke for kort. Mulighet for skygge på dagen, men gjerne sol på kvelden. Sammen med Wergeland & Partners fant de boligen som passet både til drøm og hverdag.

Fikk hjelp til innkjøp og innredning

– Vi fikk god og kyndig hjelp fra Mona Wergeland med både innkjøp, innredning og noen små tilpasninger. Det var en lettelse å sette bort det tunge arbeidet med møbler og inventar, og ellers var det ikke store justeringene som måtte til.
May Britt peker på den lille innretningen som ligger over dørstokken, de såkalte terskeleliminatorene. Det var alt de trengte. For den siste justeringen måtte Lasse foreta i eget hode.
– Ja, jeg var nok den som var mest skeptisk, innrømmer familiefaren. – Og det tok litt tid før jeg falt ordentlig på plass.
Inntil veggen står terrengsykkelen som forteller om utforskertrang og treningslyst. De første månedene hadde Lasse tungt for å glemme de små, franske landsbyene han hadde syklet gjennom på sommeren, det fabelaktige landskapet han hadde forelsket seg i over landegrensen lengre nord.
– En flott resort kan aldri helt erstatte det ekte og autentiske. Det var viktig for oss å ha et sånt sted i nærheten, et sted som kunne gi oss noe av den samme følelsen som vi hadde blitt så glade i, forteller han.
Fortsatt har han mye å oppdage i regionen. Men nå vet han at det finnes. Turstiene oppover i de omkransende fjellene, den gamle havnen i Cabo de Palos, katedralen inne i Murcia, det romerske teateret i Cartagena.
– Er det noe dere savner fra Frankrike?
Spørsmålet blir hengende. I noen sekunder stilner praten rundt bordet. Lasse tenker, May Britt tenker, Vilde tenker. De ser på hverandre for å søke etter et svar. Langt på vei har de svart allerede.
– Jeg savner kanskje noen oster, men det er vel også alt, smiler May Britt Hansen.

Tips for kjøp

Familien Stener Hansen har følgende råd for andre som vurderer å kjøpe feriebolig på Mar Menor Golf Resort i Murcia:
–   Bestill en visningstur for å se på forholdene. På www.wop.no finner du informasjon og priser. Ring eller mail til Tom: +34 690069719 / tom@wop.no
–   Gap ikke over for mye. Søk gjerne hjelp for å innrede og møblere hele boligen eller gjøre tilpasninger. Mona treffer du på tlf:+34 690069809 eller mail: mona@wop.no

Last ned artikkel